Linkblog

Címkék

hirek (12) interju (2) recenzio (4) vendegposzt (2)

Szűnjön meg az euró – vagy legyen politikai unió

2010.05.03. 13:16 | Marján Attila | 44 komment

 

Egy periférikus, gazdasági és politikai szempontból is jelentéktelen ország csődje elég volt ahhoz, hogy végre mindenki számára világos legyen: egy ország nélküli pénz nem életképes. Az Európai Unió megpróbálta a politikai unió nélküli monetáris uniót létrehozni, de kiderült: vagy mindkettő kell, vagy egyik sem.

 

Természetesen ezt sokan mindig is így gondolták, de az EU politikai vezetői jobb híján a félmegoldást választották és abban bíztak, hogy majd csak lesz valahogy, esetleg abban, hogy a politikai integráció majd automatikusan követni fogja a gazdaságit. Mások pedig – mivel ennél szkeptikusabbak voltak – abban bíztak, mert másban nem bízhattak, hogy ez a felemás helyzet elvezet egy hatalmas krízishez, ami rákényszeríti az EU-t a szorosabb politikai integrációra. Vagyis, ami nem megy szépszerével, az majd menni fog a kényszer hatása alatt. Nos, a krízis megérkezett.

 

Nem érdemes túl sok szót vesztegetni Görögországra vagy a segélycsomagra és a cserébe előírt brutális megszorító intézkedésekre. A görögök most azt eszik, amit maguknak főztek. A balkáni ország egy évtizede hazudik Brüsszelnek és a többi tagországnak: valójában soha – ezt szeretném még egyszer leírni: soha – nem teljesítették még az euróhoz minimálisan szükséges 3 százalékos költségvetési hiányt sem. Sem a tagságuk előtt, sem a tagságuk alatt. A tücsökre megérkezett a tél. Az persze szomorú, hogy nagyon sokszor a tücskök diktálják az iramot. Emlékezzünk csak arra, hogy a második ír népszavazás előtt az írek szinte bármit megkaptak az EU-tól, csak, hogy megszavazzák végre a Lisszaboni Szerződést. Számomra az sem volt kétséges, hogy a tagországok – kerüljön, amibe kerül – megmentik Görögországot a csődtől, hiszen saját magukat féltik. Az egész eurózóna stabilitását, sőt a közös pénz jövőjét.

 

A közös pénzét, ami sok tekintetben egy közgazdasági nonszensz, hiszen nem csak országa nincs és a mögötte álló politikai intézményrendszer pehelysúlyú, de alapvető gazdasági integrációs alapok is hiányoznak mögüle. Az EU-nak nincs hadserege, nincs külpolitikája – nagy ügy mondhatnánk – de nincs költségvetése sem. Ami van az egy, a közös GDP egy százalékát kitevő laboratórium költségvetés (egy modern piacgazdaság esetében a költségvetés a GDP mintegy 40 százaléka), ami nem azokra a dolgokra költ, amikre egy "rendes" büdzsé, hanem egészen más funkciókra – többek között még ma is szinte minden második eurót - agrártámogatásokra. A fő probléma azonban az, hogy ez a költségvetés képtelen összeurópai szinten jelentős transzfereket végrehajtani a különböző fejlettségi szinten és gazdasági ciklusban lévő eurózóna tagok között. De még ennél is megdöbbentőbb, hogy az eurózónának nincsen közös gazdaságpolitikája és még a mai napig egyhangú döntés kell a közös adózási szabályok elfogadásához (vagyis akár a máltai pénzügyminiszter vétózhat). Ha ezeket egy átlagos közgazdász vagy politológus meggondolja, arra a következtetésre jut, hogy kész csoda, hogy eddig működött - ráadásul rendkívül jól - a közös pénz.

 

Az euró nem a gazdaság, hanem a politika gyermeke, ráadásul egy olyan gyerek, amire a szülők - Németország és Franciaország  - igazán büszkék lehetnek. Amikor megkérdezek egy amerikait vagy egy kínait arról, hogy mi jut az eszébe Európáról, a kultúra és a szép városok mellett az eurót emlegetik. Az euró nem csak stabil valuta, de az európai integráció egyetlen mindenki számára kézzelfogható szimbóluma is lett. A közös pénz egy nagy álom – az európai integráció – és egy bátor politikai döntés – Franciaország és Németország közös sötétbe ugrásának – eredménye. Kohl és Mitterand és kortársai létrehozták a közös pénzt – jóllehet már ők is tudták, hogy ez hosszú távon politikai unió nélkül nem fog működni. El is indítottak egy kormányközi konferenciát a politikai unióról, az euró létrehozásáról szóló kormányközi konferenciával párhuzamosan, de mint tudjuk ebből nem lett semmi. Merkel és Sarkozy és kortársaik felelőssége, hogy eldöntsék létrejön-e az integráció másik tartóoszlopa.

 

Ha azt gondolnánk, hogy a Lisszaboni Szerződés (a felvizezett európai alkotmány) elfogadásával minden rendben lesz majd, azt hiszem, csalatkoznunk kell. Ez nem több mint a szokásos fontolva haladás és a problémák elodázása. Lehet, hogy húsz év múlva sajnálni fogjuk, hogy megelégedtünk egy ilyen félmegoldással, és talán jobb lett volna egy krízis, amit mondjuk egy második ír nem okozhatott volna. Az európai elit az intézményekre, a szerződésekre, a jogra, a jogfolytonosságra koncentrál ha az EU-ról van szó. Többek között ezért olyan unalmas az átlagember számára az európai integráció és "Brüsszel". 2009-ben sokan megnyugodtak, hogy sikerült elhárítani az intézmények és a jogrend fejlődése útjában álló akadályokat az új szerződés elfogadásával. Hátra lehet dőlni – a rendszer majd duruzsol szépen csendben tovább.

 

Aztán jött a görög válság, ami egy sokkal húsbavágóbb területen – a gazdaság és a monetáris unió – területén kezdte ki az integráció tűrőképességét. A közös pénz nem játék, a bukása az egész kontinenst vetheti súlyos válságba, emberek százmilliói veszíthetik el anyagi biztonságukat – tessék megkérdezni az argentinokat erről. Kohl és Miterrand feladta a leckét az utódoknak: nagyon sok mindent lehet ma már veszíteni. Obama nem jön Európába, mert irrelevánsnak tartja? Kellemetlen. A kínaiak bezárkóznak az amerikaiakkal a szobába Koppenhágában a klímacsúcson és aztán közlik a folyosón várakozó európaiakkal a végeredményt? Kínos. Az orosz politikai úgy játszik a széthúzó európai országokkal energiaügyben, ahogy akar? Zavaró. De az, hogy egy kontinentális valutaválság miatt százmilliók kerülnek létbizonytalanságba, ez már más kategória.

 

Elvileg fennáll a lehetősége annak, hogy az EU belátva a képtelenségét a monetáris unió megfelelő működtetésére, tudatosan és mind a piaci mind a politikai kockázatokat figyelembe véve kivezeti az eurót a piacról, pontosan olyan professzionálisan, mint ahogy bevezette tíz éve. De ez csak elvi lehetőség, a gyakorlatban szinte elképzelhetetlen. Marad tehát a másik út: amin az Európát egyesítő politikai generáció még morfondírozhatott, azt a globalizációs versenyt elveszteni látszó generáció már kénytelen meglépni. Előremenekülni egy politikai unióba. Mindez persze rendkívül kétséges és számtalan bizonytalansággal terhelt projekt. Valószínűleg nem fogja magába integrálni Európa egészét, hanem egy kétsebességes Uniót fog eredményezni. Mindez a puszta túlélésen túl megoldana olyan kéréseket is, mint a geostratégiai szempontból létfontosságú török csatlakozást és lehetőséget adna az Egyesült Királyságnak is arra, hogy eldöntse: kint vagy bent? Euróval, vagy euró nélkül?

 

Marján Attila

geopoly.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://geopoly.blog.hu/api/trackback/id/tr411971055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Közöd??? 2010.05.03. 16:47:49

nagyonjó lenne ha kivezetnék az eurot, ennek a pénznek csak egy célja van, bebiztosítani a német-francia gazdasági hegemóniát. ebbe mennek tönkre a görögök a spanyolok, portugálok, írek és majd a szlovákok is. ennyit nem fog bírni az euro

Baromméter 2010.05.03. 16:48:05

Messzebb mennék: szűnjön meg az EU vagy legyen politikai unió.

Gazz 2010.05.03. 16:49:43

Ami az angolokat illeti, tényleg itt lenne az ideje, hogy elhatározzák magukat, mert ez a kétkulacsos politika joggal irritál minden úniótagot.

Baromméter 2010.05.03. 16:52:51

"Valószínűleg nem fogja magába integrálni Európa egészét, hanem egy kétsebességes Uniót fog eredményezni."

Szerintem kissé paradox módon az eurozónás elit már ennek a kétsebességes Európának az előszobája.

is 2010.05.03. 16:57:33

nem tudom, hogy szóhasználati, vagy tartalmi, de a monetáris egység párja a fiskáiis egység, és nem a politikai. tehát van fiskális egység és politikai egység külön. én a fiskális egységet fontosabbnak tartom, mint a politikait, már rövid távon. nőjön a költségvetés a GDP 5%-ra, aztán 10%-ra, tessék további szolgáltatásokat felvenni, pl. hitelfelvétel és hiteltörlesztés. legyen európai kötvénypiac, EU államkötvény, egységes adóalap stb.

aztán jöhet pl. hadsereg, egységes EU irányítással, nemzeti hadügyminisztériumok megszüntetésével, amihez még lehet növelni a költségvetést. és aztán lépésről lépésre menni a politikai integráció felé.

is 2010.05.03. 16:59:16

@Közöd???: na ja, drachmával boldogan élnének, ugye? te sem láttál nagyon közgazdaságtant, mert drachmával 2004-ben mennek csődbe a 100%-os GDP-arányos hiányukkal. az euro miatt kaptak eddig olcsó hitelt.

indapass2009 2010.05.03. 17:03:11

Az euronak a celja a dollar, mint vilagpenz megtorese volt. Foleg a franciak akartak veget vetni az USA vilagpenz monopoliumanak. Ugyanis ertektelen papirt (papirpenz) adni valos termekekert cserebe nagyon jo uzlet. Nem csoda, hogy az USA elso szamu nagyhatalom lett.

Az euro pedig kicsit olyan, mintha aranyat hasznalnank. Ami kifejezetten jo dolog, mert egy allam nem tudja elinflalni. Az allam szamara persze nem az, mert nem tud annyi penzt nyomtatni amennyit akar. Ezert az eurot csak az az allam vezetheti be amelyik kelloen stabil koltsegvetesi egyenleggel rendelkezik. Szerintem mi meg messze vagyunk ettol es legkorabban valahol 2016 - 2018 kornyeken lehet euronk.

bvb09 2010.05.03. 17:05:00

Szerintem az Euró fasza, ne szűnjön meg!

Baromméter 2010.05.03. 17:13:14

legkorabban valahol 2016 - 2018 kornyeken lehet euronk

Szerintem Görögország után tízszer meg fogják gondolni, hogy kit vegyenek fel az eurozónába. Nem lennék meglepve, ha húznának egy jó vaskosat a másztrihhti kritériumokon (persze csak a konvergálóknak, nem a tagoknak).

lamed 2010.05.03. 17:48:44

Éppen ideje lenne már (vagy már el is késtünk vele) az egységes EU politikai irányításnak. Agyrém, hogy az egyes országok megvétózhatnak szinte bármit. El kell törölni a nemzetállamok függetlenségét, hogy senki se tehessen keresztbe az egséges működésnek, vagy hamarosan végünk van. Ha felbomlik az EU, akkor nagyon hamar sötét világ köszönt ránk.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.03. 18:21:47

Akik európai politikai unióról álmodoznak, azok ezzel az erővel nyugodtan álmodozhatnának a kommunizmusról is, mármint az igaziról. Európában évezrede folyamatosan háborúznak egymással az országok, kisebb-nagyobb csoportokban. Európában nem lehet arra kényszeríteni egy franciát arra, hogy testvérként szeresse a németet vagy az angolt, az olaszt arra, hogy szeresse a görögöt, a dánt arra, hogy szeresse a norvégot, az angolt arra, hogy szeresse a skótot, a magyart arra, hogy szeresse a románt. És így tovább. Ez nem megy, feleim, jobb lesz ezt hamar belátni, mint hosszú szenvedés után.

Az euró bevezetése után sok évvel nemcsak a bérek eltérőek Európa kölönféle részein, hanem az árak is. Ez a fogyasztás indokolatlan, erős és káros áramlását eredményezi, amelynek a féken tartására a sok száz éven át alkalmazott és erre kitalált vám jelentene megoldást, amelyet viszont megszüntettek, de csak félig. Mint ahogy a határokat is megszüntették, de csak félig. Ami csak arra lett jó, hogy ha egy gazember észrevétlenül bejutott az unió területére bárhol, akkor jóformán esély sincs a megtalálására, amíg az unió területén mozog.

A Közös Piac nem véletlenül volt akkora, amekkora volt. A vámuniónál meg lehetett volna állni, de ehelyett lebontották a gátakat és medreket a folyók útjából. Ráadásul megszüntetve a még mindig létező és megszüntethetetlen önálló gazdasági egységek, az államok saját pénzét, amelyhez való visszatérés óriási káoszt FOG okozni a pénzpiacon, mert mindig vannak Soros-féle tetvek, akik a saját anyjukat is csődbe lökik, ha ők nyerhetnek vele valamit.

A KGST-t állandóan szidni illik, hogy az milyen működésképtelen volt, és egyébként is miféle ötlet. Az unió most már ugyanazt érte el, csak nem tervezéssel, hanem az egyes országok, gazdasági zónák spontán tönkremenetelének kivárásával. Ezt bizonyon elkúrták nekünk az idealista és liberalista kufárok, nem kicsit, nagyon. Hiába voltunk sokan, akik ki akartunk volna maradni ebből, többen voltak a hívők. Mivel a pénzpiac egy teljesen beteges elvre épülő, a lassú öngyilkosság félreérthetetlen jeleit mutató, degenerált uralkodó, akit magunk fölé emeltünk, most szívni fognak rengetegen, kivéve néhány egymással a többiek kijátszására szövetséget kötő országot. Ebből szokott a világháború kialakulni, tessék csak szemügyre venni a történelmet.

Martian (törölt) 2010.05.03. 18:55:04

@Androsz: Egyetértek, hosszabb távon talán érdemes volna ezt a Lucky Lucano-Bugsy Siegel gengszterszindikátusának mintájára megalakított, majd egyre inkább szovjetizálódó EU-t egy lazább, konföderációs modell felé elmozdítani. Mielőtt még a "minden európai egyenlő, de vannak egyenlőbbek" feszültsége "jugoszlavizálja" az egész kontinenst...

Demokrapia 2010.05.03. 18:58:15

Ha mind igaz lenne amit a szerző ír, akkor Amerikában csak butuska gazdasági szakértők vannak. Az utolsó 15 évben szinte minden nap olvasható volt tulajdonképpen euróellenesnek minősíthető cikk az angolszász sajtóban. Ha minden úgy van, mint a szerző írja, miért féltek és még mindig miért félnek az eurótól az amerikaiak?
Az EU-ról csak annyit, hogy lehet túl korán jött, vagy az is lehet, hogy nem kellett volna olyan országokat felvenni, mint Görögország, Magyarország, Szlovákia, stb. Lehet, hogy éretlenek még ezek országok. De egyet jól jegyezzen meg mindenki, EU nélkül az európai gazdaságot a jövőben tönkreteszi Kína, Oroszország, India, USA, Brazília! Magyarország újra orosz érdekterületté válhat, de lehet kínai akár is, még ha lesz is valamilyen magyar bábkormány.

Demokrapia 2010.05.03. 19:03:37

@Androsz: Egy országon belül nincs eltérés ami a béreket és az árakat illeti? Hasonlítsd össze Budapestet az ország keleti részével. Pedig Magyarország kis ország. Szlovákia még kisebb és még nagyobb különbség van nyugat és kelet között. Akkor hogyan várható el az egész eurozónában, hogy a bérek és árak egyenlőek legyenek? Erre kutya kiváncsi lennék!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.03. 19:22:03

@Demokrapia: az országon belüli fogyasztási áramlás abban az elhanyagolhatatlanul fontos dologban különbözik az unión belüli áramlástól, hogy ha valaki az ország egyik részén keresi meg a pénzt, amelyet az ország másik részén költ el, akkor a termelés és a jövedelem adózása ugyanabban a költségvetési államban történik meg, mint amelyben a fogyasztás. Az államok önállóan kötelesek a saját pénzügyi egyensúlyukról gondoskodni, ez tény. Ha én a pénzt Németországban keresem meg, mert a munkámért ott többet kapok, és ott hagyom az adómat, majd eljövök ide vásárolni, mert itt alacsonyabbak az árak, akkor egy aszimmetrikus áramlási kört mozgatok a két ország önállóan vizsgálandó gazdasága között. Méghozzá nem esetileg, hanem a globalizáció erőltetésének következtében órási áramerősséggel. Az aszimmetrikusság a rossz. Ezt a maga módján mindkét ország kellemetlen tendenciaként észlelheti, és mesterséges ellensúlyozásra szorul. Ez pedig több ország bekapcsolódásával a jelenségbe exponenciálisan növeli az értékcsere-forgalom során feltűnő kritikus méretű megbillenés esélyét. Veszélyes dolog, amelyet direkt keresni is nem lett volna szükséges.

lamed 2010.05.03. 19:24:24

Először lehetővé kell tenni, majd ösztönözni és erősíteni kell a lakosság szabad áramlását, keveredését. Nem valami török-muszlim népségre gondolok, hanem az EU-n belüli népek keveredésére, akik között nincs áthidalhatatlan kulturális szakadék. Ez eltüntetné a meglévő határokat, nem csak a politikaiakat, hanem a gondolkodásban meglévőeket is.

Demokrapia 2010.05.03. 19:38:59

@Androsz: Tulajdonképpen logikus ilyen tekintetben amit írsz, de ez EU és eurozóna nélkül is így van. Semmi nem akadályoz abban, hogy ha mondjuk egy ukrán munkás itt dolgozik és Ukrajnában költi el a pénzt. Sőt a turisztika is ezen alapul. De ezek nem olyan mozgások, hogy a pénzügyi egyensúlyt veszélyeztetnék. Sőt ha esetleg egy extrém helyzet alakulna ki és a németek vagy az ott dolgozó magyarok csak Magyarországra járnának vásárolni az alacsonyabb árak miatt, az kiegyenlítő hatással volna, mert emelné a magyar árakat és csökkentené a német árakat. Persze más kiegyenlítő hatás is érzékelhető volna, mert emelkednének a magyar adóbevételek, stb. Magyarul ilyen aszimetria kiegyenlítő hatású minden beavatkozás nélkül is, de egy felesleges beavatkozás is lehetséges.

jet set 2010.05.03. 19:50:59

Mekkora sületlenség ez a poszt!
A világban hány működő pénzügyi unió van, ahol az országok sohasem lesznek semmiféle politikai unióban?

Ianas 2010.05.03. 19:58:38

@lamed: Totálisan egyetértek.

valamit · http://darwin.freeblog.hu/ 2010.05.03. 20:25:56

@Demokrapia:
De igen azok olyan dolgok, amelyek pénzügyi egyensúlyokat veszélyeztetnek. Sőt, ennél mehetünk tovább is.

Azok olyan dolgok, amelyekkel kívülről lehet dönteni kormányokról. Ha az itt működő külföldi tulajdonú cégek kifele mozgatják a pénzeiket, miközben még korrumpálják is a hatalmon lévő politikusokat, azzal ki lehet nyírni egy kormányt, ahogy ha a (z akár előtte 8 évben korruptan kimozgatott, mondhatni lopott) pénzeiket visszafele mozgatják azzal pedig a saját embereiket is pozícióba helyezhetik akár.

Hozzáteszem, akár olyan folyamatokat is futtathatnak, amelyekkel csak évtized után szembesül a társadalom, hogy az felborítja a pénzügyi egyensúlyt. Pl. gondoljunk a nyugdíjrendszer esetleges tarthatatlanságára, vagy az egészségügyére, stb. Amire esetleg egy-egy olyan számító vén spekuláns - akit ráadásul úgyse érint a nyugdíj, mert számára elenyésző tétel - hosszú távra spekulál.

indapass90210 2010.05.03. 20:27:03

@Androsz: Te ugyanolyan vagy, mint wmiki. Soha nem látnád be, hogy az únió működik, mert mindig a végét várod.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.03. 20:51:21

@Demokrapia: Tulajdonképpen nem is maga a folyamat az automatikusan rossz, hanem a járulékos kockázatok. Ha a német munkás nálunk vásárol, azzal gyengíti a német fogyasztói piac működését, amely miatt kritikus alá mehetnek az árak, csökken az árufelvétel, csökken a fogyasztói kínálat, emiatt még többen viszik ki a pénzt az országból. A csökkenő árufelvétel miatt más ország, amelynek nagy német piaca van, eladási nehézségekkel találkozhat, kritikus alá eső árakkal satöbbi. Ez csak egyetlen szál a gubancból, és minél több ország érintett, annál több országban pattanhat el valahol a kábel.

De persze a kiegyenlítődés is csak akkor jön létre ha megvannak hozzá a tartalékok. Ha mi ki tudjuk szolgálni a németek által jelentett többletkeresletet. Ha az adók nem ide kerülnek, akkor csökken az ország képessége a termelőeszközök fenntartására, emiatt az ország gazdasága egyre inkább kereskedésre áll át. Most is éppen itt járunk. Csak kereskedésből nagyon kockázatos dolog élni egy szabályozatlan piacon. Ha mi Ugandából importáljuk a nokedlit, amit aztán a németeknek adunk el, drágábban, akkor ha Uganda megegyezik Franciaországgal, hogy mivel ők úgyis szállítanak Ugandába műgyantát, visszafelé olcsón megszámítják a nokedlifuvart. Uganda a németeknél felbukkanhat a "termelői áron" szállított nokedlivel, amivel nekünk meg tele van a padlás, eladhatatlanul. És kezdhetjük keresni, hogy kire sózhatjuk rá, akár veszteséggel is, és mi lenne az, amit ismét adhatnánk-vehetnénk, mert az egész ország ebből él. Újra csak egyetlen szál, példaképp. Rendszeresen történnek hasonló billegések a világgazdaságban, amit ráadásul még mesterségesen erősítenek is a spekulánsok, akiket a fejlett országok megbecsülnek ahelyett, hogy a pincében fejbelőnék őket.

A szabad áruáramlás kevesebb veszéllyel jár, ha mesterségesen fékezik. Akkor nem szaladhat meg egyetlen áramlási csatorna sem. A fék a vám. Amelyet mi, amikor ki kell fizetni, igazságtalan sarcnak érzünk, de fékezi a termékkiáramlást, vagy éppen segít kontrollálni a termékbeáramlást. Érzékenyen kell alkalmazni, de a túl erés vámvédelem mindig kisebb rossz, mint a túlságosan legyengített. És az unión belül nagyon le van gyengítve.

Sajnos nem vagyok felkészült egy szétágazó gazdaságdinamikai példamodell felvázolására, pedig ha az lennék, talán már híres lennék. Vagy halott. Merthogy vannak, akiknek az ésszerűvé rendeződő gazdasági rendszer tisztességtelen, de busás haszon elvesztését jelenti. Ők azok, akik az országokat kormányozzák, a politikusok csak az ő melósaik, ez sajnos még jó darabig így marad. És még jól járunk, ha megmarad a mai formájában.

Baromméter 2010.05.03. 20:51:47

@Demokrapia: Tulajdonképpen logikus ilyen tekintetben amit írsz, de ez EU és eurozóna nélkül is így van.

De ez ettől még az EU létezése mellett ugyanannyira nem érv.

torró 2010.05.03. 21:09:04

Nem szeretnék a hozzáértők, mármint a gazdasági összefüggéseket levezető írások szerzőinek gondolataiba belekontárkodni, mert lehet igazi tartalmuk.
Ehhez kis adalék: Úgy 3-4 évvel ezelőtt egy német fiatal ember jött be a pizzériámba pizzáért és kérdezte hogy fizethetne e euróval mert most érkeztek meg és még nem váltottak.Mondtam természetesen, úgyis nem sokára nekünk is lesz. Mire a srác elnevette magát.Kérdem tőle mi ebben a vicces. Azt mondja : az apám a bajor pénzügy miniszter mellett dolgozik és nem rég mondta neki hogy az euró napjai meg vannak számlálva.
Szóval, akkor azért mégis csak el kéne rajta merengeni! Én nem vagyok szakértője a közgazdaságtannak ,Csak figyelek mindenre. És szerintem is kezd az euró ügy kissé zavaros lenni.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.03. 21:12:44

@Dövan: Lehet, hogy működik, rendben. Az ember pacemakerről is működik. Egy egészséges emberben egy csomó sérülés nem okoz tragédiát, még a szívizom is képes önmagát mozgatni (mert így van). Egy mesterségesen működtetett rendszerben az esetleg évmilliók alatt működőképessé csiszolódott rendszer helyett tudatlanságból, megalkuvásból, kényszerből más egyensúlyok is fenntarthatók. De ha a fenntartó egy pillanatra kihagy, esetleg valami előre nem látott zavar tűnik elő, akkor a rendszer talán meghal. Senkinek eszébe sem jutna azt tagadni, hogy a világ gazdasági rendszerét ma mesterségesen tartják életben, hiszen látjuk a létfenntartó mechanizmusokat sokfelé. Tőzsde, monetáris tanácsok, állami jegybankok stb. Vékony jégen járkálunk.

A politikai unió pedig eleve halott ötlet volt. Mennyi ideje múködik? Húsz éve? Még háborúk is voltak ennél hosszabbak, ennyi egyszerűen nem idő. A római birodalom sem húsz év alatt dőlt össze, igen alaposan, az USA sem fog villámgyorsan összeroppanni, de már mutatja a jeleit. Eddig a működő gazdasági szerkezet fenn tudta tartani a poltikai biztonságot. A gazdasága egyre rosszabb állapotban van, ez belpolitikai feszültséget kelt, az ország erős gazdaságára rácuppant temérdek bevándorló és az "igazi amerikaiak" közötti polgárháború veszélyét is megcsillantva, a politikai korrektség nevű öngyilkos baromság révén a biztonságot adónak hitt falakon belülre engedték a zűrzavarban saját érdeküket megtaláló idegen erőket is, a jól működő gazdaság által néhány szegény és rasszista (fehérellenes) állam is fel lett hergelve, emiatt a beszivárgók támadását egyre kevésbé képesek kivédeni. Mindeközben súlyos gazdasági függőségbe kerültek néhány más országgal. Az USA is működik. De úgy néz ki, hogy ez a működés már nem stabil, önfenntartó.

Századokkal ezelőtt is voltak nagy válságok, ezt ellene lehet vetni. Igen, de azok a válságok néhány ország területén elszigetelődve maradtak, és amikor a szükség úgy hozta, a többi országtól szerezhettek eszközöket a válság túlélésére. Most a világ nagy része egyetlen szövevénnyé vált, és nehéz lesz egy valahol feltámadó válságot leválasztani róla a maradék rész komoly megrendülése nélkül.

Én biztos vagyok abban, hogy a politikai unió életképtelen. De mivel ez a jövőre tartozik, a jövő pedig nem jósolható meg úgy, mint egy fizikai jelenség a törvényei alapján, ezért mindenki hiheti azt, hogy most a dolog másképp fog alakulni, mint a hasonló esetek (ha voltak) korábban. A vita vallási alapúvá válik, a kommunizmus hívői a szeparatizmus vagy nacionalizmus hívői ellen, például.

vizipipa 2010.05.03. 21:15:49

Akad itt néhány ballib ökörség, mint a szűnjenek meg a nemzetállamok. Az elvi mondanivalón túlmenően is csak azt javaslom: aki ezt megbeszélte a németekkel, franciákkal, spanyolokkal, olaszokkal, az szóljon!
Ami a témát illeti, nem értünk egyet. A görögök egyedül nem tudják elqurni az eurót most, de társakkal (Portugália, Írország) már többre mennek. Egy Spanyolország vagy Olaszország már megteheti.
A kérdés: mi a garancia a görögök megfegyelmezésére? Mert hosszabb távon megerősödhet a bizalmatlanság az euróval szemben, ha nincs garancia. Ami egyszer megesett, az megeshet máskor is. És a német, olasz, stb. államadósággal se tudni mi lesz. Mert tetemes. És nem biztos - mondjuk az olaszoknál - , hogy az tényleg annyi.
Ezt a problémát pedig a politikai unió önmagában nem oldja meg. Az eurót elqurhatják a tagállamok önállóan, de erre egy központi vezetés is képes. Minden országban volt már olyan infláció, ami pénzcseréhez (válság, összeomlás, stb.) vezetett. Egy politikai vezetés a saját érdekében mindig képes ilyesmire, ha a bukását ezzel elodázhatja.
Erre mi lesz a garancia?

jorda 2010.05.03. 21:30:43

A világgazdasági válság kitörése után hangzott el,hogy a világ kevesebb mint fele állít elő új terméket,szolgáltatást stb.a másik fele spekulál,nyerészkedik,tőzsdézik,könyvel stb.

Ez normális dolog?

Állítólag vége a válságnak.A tőzsdeindex szépen kúszik felfelé,lassan eléri a válság elötti szintet.
A spekulánsok ismét vagyonokat kerestek virtuálisan.Közben a világ,a kapitalizmus semmit nem változott.A fundamentumok törékenyek.
Totális világgazdasági válság és katasztrófa kell ahhoz,hogy a világ megfossza pü.uralmától azt a párezer multibilliárdos tőkés családot aki kezében tartja a világ pénzügyeit és bitorolja a glóbusz vagyonát?
Ez könnyen bekövetkezhet természeti okokból.

Az egész globalizációs dícshimnusz hazugság,több kárt okozott,mint amit javára marketing szempontból hirdetnek.

Nge Swazili Mbeko 2010.05.03. 21:44:06

Sokminden vitatható, de a regionális fúzió trendje egyelőre történelmileg igazolódni látszik. Ami jelen pillanatban, úgy tűnik, azt jelenti, hogy globálisan csak az erősen integrálódott politikai-gazdasági egységek lehetnek a jövőben életrevalóak. Ez ugyanakkor számos más, nemcsak politikai, és gazdasági, de biztonsági, kultúrális, és esetleg vallási tényezők mentén is mozoghat.
Európa hajtóereje évszázadokon át az éles belső versenyhelyzet volt, melyet a sakktáblaszerű földrajzi tagoltság tett lehetővé (ezért nem alakulhatott ki egyfajta statikus Mennyei Birodalom ezen a kontinensen). A kontinentális integráció első két kísérlete (Napóleon és a Harmadik Birodalom) szerintem vitathatatlanná tette az erőszakos, hegemonista modell érvényesülésének kudarcát. Ezen tapasztalatok birtokában úgy tűnik, hogy a federalista, vagy konföderációs modell lehet életképes. Ez pedig nem mond ellen a nemzetállamok fennmaradásának. A nemzetgazdaságok fennmaradásának viszont igen: specializáció és munkamegosztás kell, ami egyébként kialakulni is látszik. A közös pénz ennek lehet és ennek kell, hogy legyen a katalizátora. Ha nem így történik, és a közös pénz nem marad fenn, a további integráció nemcsak lehetetlenné, de értelmetlenné is válik. Ki-ki más, nagyobb kontinentális nagyságrendű szereplő érdekkörében végzi majd, egyre kisebb beleszólással a sorsának irányításába.
Nincs más út, csak az európai integráció. Az összes többi teljes identitásvesztésbe (még a nemzeti identitás elvesztésébe is!) és gazdasági kiszolgáltatottságba vezet.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.03. 21:45:41

@vizipipa: Semmi garancia sincs. És ha beüt valami, akkor szívunk. Méghozzá lehet, hogy mindenki. Arról, hogy a pénzpiac hogyan működik, most eszembe jutott egy vicc.

Két bróker megy az erdei úton. Az egyik megszólal: Te, én fizetek neked kétmillió forintot, ha leszopsz engem. A másik megfontolja, és megköttetik az üzlet. Aztán mennek tovább, megszólal a másik: Te, olyan gusztust csináltál a dologhoz, én is fizetek neked kétmilliót, ha te is bekapod. Megegyeznek, hajrá. Még később mendegélnek, az egyik elmereng: Te, mindketten leszoptuk a másikat, és végül nem kaptunk érte semmit. Mire a másik felragyogva mondja: Az igaz, de csináltunk négymilliós forgalmat!

Régen egy átlagos méretű ország vezetői még áttekinteni és irányítani tudták a hatáskörükben levő terület gazdasági életét. Ma a hatáskör nagyságrendnyit kitágult, és az egész unió, sőt, az egész világ gazdasági működését irányítják a vezetők, ha tudják. De egy zavar esetén sokkal nagyobb embertömeg reakcióit kell kiszámítani, a nemzetállamok önállóságra való törekvése miatt további nagy erejű hatásokra is becslést kell adni, és nagyon úgy fest, hogy ez már túllépheti az ember képeségeit. De mindenképpen alacsonyra tolja a fájdalomküszöböt. Ma már az állami bank működésére sem tud biztos garanciát vállalni az állam, mert maga az állam is százféle másik államtól és annak billegésétől függ, vagyis a zavar elhárítása érdekében valós erején felül kellene hatást gyakorolnia a folyamatokra. Ezt működésnek nevezni kicsit nehéz.

Nagyon hosszú távon felfogható ez az önveszélyes, kényes helyzet egy esetleges zsákutcának, amelyben való botorkálásnak majd egy gazdasági, vagy ami egyre valószínűbb, egy természeti katasztrófa egy roppanással véget vet, és a folyamat önszerveződéssel ismét megindul egy talán fejlődő irányba. Evolúció, történelmi haladás, ilyesmi a neve, és amikor a római birodalomról tanulva ezt halljuk, akkor kissé unatkozva bólintunk, hogy igen, ilyen meg olyan hanyatlás. Csak az a roppanás akár ötmilliárd mai ember életét is elveheti, és nem jó arra gondolni, hogy mi is köztük leszünk.

soproni1 2010.05.03. 23:01:14

"hogy a világ megfossza pü.uralmától azt a párezer multibilliárdos tőkés családot aki kezében tartja a világ pénzügyeit és bitorolja a glóbusz vagyonát?"

Matek órán azt tanultam, hogy a billiárd ( biliárd) az egy sport, ilyen szám nincs is.

Szerintem a felelőtlen lakás- autóhitelesek jobban kezükben tartják a nemzetgazdaságot és bankokat, mint a " billiárdosok".
Még egy társasház is az idióta nemfizetők fogságában van, nemhogy egy globális rendszer.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.05.03. 23:29:22

A nemzet fogalma a 21. századra elavult, a nemzetállam meg végképp, ahogy a poszt is írja. Létre kell jönnie az egységes Európának, kerül, amibe kerül.

Demokrapia 2010.05.03. 23:31:16

@Androsz: Nagyon jól értem mitről írsz. Lehet, hogy rossz hasonlatot írok most le, de Te úgy képzeled el az aszimetrikus folyamatot mintha azt állítanád, hogy a Dunából annyi víz folyik a tengerbe, hogy egyszer a tenger megtelik és a víznek többé nem lesz helye! Egyáltalán nem kell mesterségesen merni a tengerből a vizet.
Magyarul ilyen helyzet amit aszimetriának nevezel, kiegyenlítő hatású. Én kimondottan normál helyzetről beszélek, ami az Eu-ban érvényes nem mesterségesen kialakított aszimetriáról, mint például a gyarmatosítás, korrupció, politikai alárendeltség, stb.

Demokrapia 2010.05.03. 23:39:51

@Androsz: Abban egyetértek, hogy a teljes politikai únió életképtelen. De a gazdasági és részleges politikai unió szükséges. Főleg a keleti országok vannak nagy veszélyben. Magyarország az EU nélkül rövid időn belül orosz vagy kínai érdekszféra lehet, ami hosszabb távon a magyar nép és nyelv eltűnéséhez fog vezetni. Az EU-n belül is van ilyen veszély, de éppen sokféle érdek miatt kevesebb a valószínűsége. ha a francia, a német, a holland meg akar maradni, a magyarnak is megvan minden esélye.
EU nélkül Magyarországnak nincs esélye hosszabb távon és a herderi jóslat beteljesülhet.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.03. 23:44:59

@Demokrapia: Értsem tehát úgy, hogy az EU-ban levő normál helyzet nincs fogalmi kapcsolatban a következőkkel: gyarmatosítás, korrupció, politikai alárendeltség? :-)))

Én nem próbállak megtéríteni, mivel nekem nincs hitem, csak rossz sejtéseim. Az én véleményem szerint már akkorára növeltük az egy folyamat alá rendelt területet, hogy a kis méretben még ideális modell kaotikussá vált, mint az időjárási jelenségek. Valószínűleg hasonló bizonyossággal lehet mindekettőben előrejelzésekkel próbálkozni. Viszont a példa érdekes, mert az időjárásban néhány nagyobb folyamatra képzetlen emberek is probléma nélkül tehetnek előrejelzéseket, vagyis télen hidegebb lesz, mint most van és így tovább. Nekem az a zavaró a képben, hogy hiába tudjuk, hogy télen hidegebb lesz, és hiába teljesül a tél beköszöntéig az esedékes csapadék-kvóta, ha júniustól augusztusig egy csepp eső sem esne valamiért, viszont végig 40 fok lenne, akkor a hasznonnövényeink tekintélyes része elpusztulna, és azon már az sem segít, ha októberben szünet nélkül esik. Akkor pedig benne lennénk a pácban. Szóval a billegés csak egy határig marad következmény nélkül, és ez a határ ma sokkal alacsonyabban van, mint 800 éve.

Demokrapia 2010.05.03. 23:56:33

@jorda: Eddig minden emberi társadalom kitermelte a maga uralkodó osztályát és a maga gazdagait. Már az ősemeberek korától ez így van, de a kommunizmusban is így volt. Egyáltalán nem kell a globalizációt okolnod. Ma persze gondban lehetsz, mert a ha van, ha nincs munkád saját magadnak kell gondoskodni magadról. Régebben a jobbágynak, vagy jobb esetben a rabszolgának egyszerűbb volt a helyzete. Ha azt akarták, hogy jól dolgozzon, valami ennivalót be kellett nekik biztosítani, sőt hitelt sem kellett felvenniük mégis volt a fejük felett fedél. Azt az esetleges kis korbácsolást meg ki lehetett bírni, az a fontos, hogy nem kellett a holnapra gondolni.

Nem azt mondom, hogy ma minden rendben van, de nem kell azt hinni, hogy a mai rendszer a legrosszabb.

Demokrapia 2010.05.04. 00:10:03

@Androsz: Igen értsd úgy!
De ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs korrupció vagy politikai alárendeltség. De az EU-ban a politikai alárendeltséget ki lehet érdemelni. Egy orosz vagy kínai viszonylatban ez így már nem igaz.
Mondjuk most a görögök is elég alárendelt szerepben vannak. Magyarország is elég alárendelt szerepben van. De ezek az országok a politikusok rossz ténykedése miatt jutottak ilyen helyzetbe. Magyarország is meglett "segítve" az IMF és az EU által, mert "jó időkben" a magyar kormány 10%-os hiányt volt képes csinálni. Mit vársz ilyen hiány után? Partneri vagy fölérendelt szerepet? Az EU nem kényszerítette az MSZP-t a nagy hiány kitermelésére. Legyen már felelőséggel a magyar politikus Magyarország iránt, akkor jogosan elvárható a partneri szerep. Luxemburg nem nagy ország, nincs akkora szavuk mint a németeknek, mert picik, de partneri szerepük van. Sőt!

PaulWrigelyJr 2010.05.04. 00:21:21

Cikkünk szerzője elköveti azt a jellemző hibát, hogy az EU-t pillanatnyi állapotában ragadja meg, figyelmen kívül hagyva annak több mint 50 évre visszatekintő dinamikáját. Az integráció egy folyamat, amely apró kövekből építkezik. Zajlik egy építkezési folyamat, amihez nincsenek kész a tervek, és nem is lesznek kész sosem. Hisz ki tudná megmondani, hogy mi az európai integrációs folyamat végcélja, és most éppen hol vagyunk az odavezető úton? Igen, az EU és különösen az eurózóna egy kétségkívül nehéz pillanathoz érkezett, de képes volt megoldást találni a problémára. Arról persze lehet vitatkozni, hogy ez a megoldás mennyire jó, vagy éppen mennyire köszönhető az európai szolidaritásnak - mert bizony igenis létezik ilyen -, vagy az egyszerű jól megfontolt érdeknek. Ezt a kérdést persze számtalan más kontextusban is fel lehet vetni, ezek egy részére szerzőnk is utal cikkében: ott van például a közös költségvetés ugye. Tény, a költségvetés eltörpül az EU27 tagállamainak összesített költségvetéséhez képest, de miért is kellene ehhez mérni? Vagy miért is kellene több pénzt transzferálni a gazdagabb államoktól a szegényebbek felé? Melyik német adófizető fogja azt elhinni, hogy jobban jár vele, ha az adóeuróit a magyar aszfaltba nyomják és nem például a német felsőoktatás fejlesztésére? (Zárójelben jegyzem meg: utóbbival valószínűleg a magyarok is jobban járnak.) Egyébiránt azok a transzferek a fogadóállamok részéről egyáltalán nem tekinthetők jelentéktelennek.
A "görög válságnak" a hitelcsomaggal vége, a görögök megfizetik a tanulópénzt. Az EU foglalkozhat a valódi kihívásokkal. Abból is van bőven.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.05.04. 00:41:56

@Demokrapia: "Legyen már felelőséggel a magyar politikus Magyarország iránt" Ó, ember, hát én ebben nagyon is egyetértek veled.

Ami viszont az alárendelt helyzetet - amelynek a gazdaságilag is kiteljesített változata a gyarmatosítás, és a mi helyzetünk ehhez meglehetősen közel áll - illeti, a korábbi definíciókból az következik, hogy mivel normál helyzetben nincs alárendeltség, jelenleg viszont van, tehát a jelen helyzet nem normális. :-) Elfogadom.

Martian (törölt) 2010.05.04. 09:38:06

@PaulWrigelyJr: "Hisz ki tudná megmondani, hogy mi az európai integrációs folyamat végcélja, és most éppen hol vagyunk az odavezető úton?"

Így az a kockázat is benne van, hogy együtt haladunk a szakadék felé. E tekintetben a görög válság csak egy figyelmeztető tünet.

Baromméter 2010.05.07. 11:09:37

@Demokrapia:
A részleges politikai uniónál (legalábbis ahogy ez most intézémyesítve az Unióban manifesztálódik) szarabb, kontraproduktívabb nincsen. Ez ma a kontinens versenyképességének legnagyobb béklyója.

Baromméter 2010.05.07. 11:20:38

@PaulWrigelyJr: "Zajlik egy építkezési folyamat, amihez nincsenek kész a tervek, és nem is lesznek kész sosem"

Kérdés inkább, hogy kell-e ilyen tényezők mellett az építmény, amiről azt se tudjk, hogy istállót akarunk vagy kacsalábon forgó palotát.

"Vagy miért is kellene több pénzt transzferálni a gazdagabb államoktól a szegényebbek felé"

Miért kell egyáltalán, akkor ennyi erővel?

"Melyik német adófizető fogja azt elhinni, hogy jobban jár vele, ha az adóeuróit a magyar aszfaltba nyomják és nem például a német felsőoktatás fejlesztésére"

Hát pont ez a racionális gondolkodás kérdőjelezi meg, hogy elérhet-e valaha az integrációs folyamat egy olyan stádiumot, amikor a struktúra már a célját szolgálja.

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása