Linkblog

Címkék

hirek (12) interju (2) recenzio (4) vendegposzt (2)

Heti hírek – 2010. 06. 27.

2010.06.27. 18:12 | Marján Attila | Szólj hozzá!

 

Ízelítő: megkezdődtek a kirgiz választások, a kanadai a G20-es csúcs nem kecsegtet komoly eredménnyel, Medvegyev látogatást tett az Egyesült Államokban, Obama kirúgta afganisztáni főparancsnokát - csapatkivonás jövő nyáron, Fehéroroszország megcsapolja az európai gáztranzitot.

Címkék: hirek

Ázsia átírja a világ játékszabályait

2010.06.24. 14:31 | Marján Attila | 3 komment

 

Legalábbis Chandran Nair a Global Institute for Tomorrow nevű kutató és tanácsadó intézet vezetője szerint. Nair az "ázsiai értékek" elvének egyik sokat idézett szószólója, de egyáltalán nincs egyedül a nézeteivel. Az „ázsiai értékek” polémia lényege az, hogy az ázsiai kultúrákban jellemző értékek (tisztelet, fegyelem, családközpontúság, a közösségnek az egyéni érdekek elé helyezése, a természettel való harmonikus együttélés, a természet kiuzsorázásának és a fogyasztói társadalomnak az elítélése) ha nem is felsőbbrendűek a nyugati értékekkel szemben, de sokkal jobban képesek garantálni egy boldog és kiegyensúlyozott világ létrejöttét.

Heti hírek - 2010. 06. 20.

2010.06.20. 12:22 | Marján Attila | 2 komment

 

Ízelítő: folytatódnak a megszorítások Európában, Merkel és Sarkozy európai gazdasági kormányt akar, Izland megkezdi a EU-felvételi tárgyalásait, az amerikai védelmi miniszter szerint Irán több száz rakétával támadhat Európára, az ENSZ szerint Afganisztánban nem javul a biztonsági helyzet, tovább zuhan Barack Obama népszerűsége.

Címkék: hirek

A nemzetközi bűnbandák már geopolitikai tényezők

2010.06.18. 11:06 | Marján Attila | Szólj hozzá!

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (United Nations Office on Drugs and Crime - UNODC) friss jelentése szerint a nemzetközi bűnszövetkezetek ma már globális szinten is komoly gazdasági, sőt geopolitikai tényezőknek tekintendők. A kartellek és bűnbandák által folytatott kereskedelem éves volumene körülbelül 130 milliárd dollárra rúg. A legfontosabb tételeknek a drogpiac, az emberkereskedelem, a fegyverkereskedelem, a hamisított termékek piaca és a lopott természeti kincsekkel való kereskedelem számítanak. Hogy szemléletes legyen az üzlet mérete: a bűnbandák által folytatott illegális kereskedelmi tevékenység volumene a teljes magyar GDP háromnegyede.

· 1 trackback

Heti hírek – 2010. 06. 13.

2010.06.13. 11:07 | Marján Attila | Szólj hozzá!

 

Ízelítő: A BP-ügy már az amerikai-brit jó viszonyt fenyegeti; tűzparancsot kaptak a kirgiz kormányerők, de Moszkva egyelőre kivár; a gázai blokád ügyében az EU egységes fellépést szeretne; az arab országok az izraeli atomtevékenység elszámoltatását követelik; az ENSZ BT megszavazta az Irán-ellenes szankciókat, Törökország nemmel szavazott, ami mélypontra vitte az USA-török viszonyt, és az Egyesült Államok az EU-t vádolja, amiért engedte, hogy Törökország hátat fordítson a Nyugatnak; már Afganisztán az USA leghosszabb háborúja; brutális gazdasági megszorítások Németországban.

Címkék: hirek

Eurábia

2010.06.10. 09:56 | Marján Attila | 8 komment

 

Az amerikai neokonzervatívok Európát gyakorlatilag „leírták”. A neokon tézis szerint Európa közeli hanyatlásának számos oka van, de ezek közül az egyik legfontosabb Nyugat-Európa rohamos iszlamizálódása. Ennek a vélekedésnek az amerikai jobboldali körökben nagy népszerűségnek örvendő „elmélete” az ún. Eurábia tézis. Mi is ez? A koncepció eleinte egy szélsőséges összeesküvés-elméletre épülő nézet volt, aminek a lényege, hogy Európa és az arab országok összefognak Izrael ellehetetlenítésére és Európa iszlámosítására, ami végül Európa totális iszlám szolgaságba taszítását eredményezi.

A világgazdaság ciklusai vagy a kapitalizmus vége?

2010.06.07. 09:29 | Marján Attila | 2 komment

 

A világgazdasági válság tetőzésekor, vagyis nem is olyan régen divat volt temetni a kapitalizmust; nemcsak Keynes, de Marx is divatba jött világszerte. Kína példája, vagyis az állami diktatúra által kontrollált piacgazdaság sikere tovább erősítette ezt a hitet. Most azonban éppen a túlköltekező államok csődjét látjuk Európa-szerte, a kínai csoda pedig sokkal törékenyebb, mint azt gondolnánk.

Heti hírek – 2010. 06. 06.

2010.06.06. 13:44 | Marján Attila | Szólj hozzá!

 

Ízelítő: Izraeli támadás a segélyflottilla ellen, lemondott a japán kormányfő és a német államfő, szorosabb biztonsági együttműködés Oroszország és az EU között.

Címkék: hirek

Az olajmultik globális ereje hanyatlik

2010.06.06. 12:42 | Marján Attila | Szólj hozzá!

 

A Mexikói-öbölben történt fúrótorony-katasztrófa nyomán kényes helyzetbe került a BP, amelyet csütörtökön leminősített a Fitch Ratings. Ez a világcég neve és központja szerint brit, egyben egyike azoknak a nagy multinacionális kőolajtársaságoknak, amelyek hosszú időn át meghatározó szerepet játszottak a piacon. A Le Monde friss elemzésében felteszi a kérdést, hogy vajon ezek az óriáscégek, a "hét nővér" (Exxon, Mobil, Chevron, Texaco, Gulf, Royal Dutch Shell, BP) utódai (az Exxon Mobil, a Shell, a BP, a Total, a Chevron, amelyeket jelenleg "majors" néven emlegetnek) ma is olyan hatalmasak-e, mint hírük alapján feltételezik róluk.

A németek és a hadsereg

2010.05.31. 14:36 | Marján Attila | 5 komment

 

1944 karácsonya előtt vagyunk néhány nappal. Mindenki tudja, hogy a németek elvesztették a háborút, sőt az amerikai katonák már abban bíznak, hogy karácsonyra hazatérhetnek. A németek azonban egy utolsó nagy támadásra készülnek az Ardennekben, aminek vezetésével Martin Hessler páncélos-ezredest bízzák meg. Mindez csak egy film, A halál ötven órája című amerikai film alaptörténete. Hessler ezredest a hirtelenszőkére hidrogénezett, metsző kékszemű Robert Shaw alakította, akinek a filmben egy szinte gyerekekből álló páncélos dandárt kellett győzelemre vezetnie. Hesslernek nincsenek illúziói, amikor végignéz a rémült és tapasztalatlan parancsnokain, akiket felsorakoztat a támadás előtt. Aztán a sorból valaki énekelni kezd egy harci indulót és a lábával verni kezdi a ritmust. Egy perc múlva már zeng az egész hangár, ahogy teli torokból énekel és dübörög az összes katona. Végül Hessler is bekapcsolódik az őrületbe, és akkor a jéghideg szemeivel belenéz a kamerába. Nos, ez az a pillanat, amikor minden nézőnek kiesik a kezéből a söröskrigli - leginkább a németeknek, akiket évtizedek óta kísért ez a pillantás.

Heti hírek – 2010. 05. 30.

2010.05.30. 10:08 | Marján Attila | Szólj hozzá!

 

Ízelítő: ENSZ akcióterv a nukleáris leszerelésért, háborús veszély Koreában, Obama népszerűsége mélyponton, Ukrajna hátat fordít a Natonak, óriási tiltakozási hullám Franciaországban a reformok ellen.

Címkék: hirek

Obama új nemzetbiztonsági stratégiája

2010.05.29. 09:17 | Marján Attila | 1 komment

 

Az Obama kormányzat a minap fogadta el első nemzetbiztonsági stratégiáját, amely nem csak az Egyesült Államok geopolitikáját határozza majd meg, de jelentős mértékben a globális világrend sorsának alakulását is.
Az ötvenkét oldalas dokumentum egy hegemón helyzetének megszűnésével tiszta fejjel szembenéző világhatalom stratégiája. Az Egyesült Államok most fogadta el, hogy tovább nyújtózkodott, mint ameddig a takarója ér és meg kell tanulnia korlátok közé szorítania ambícióit. Elismerte, hogy a felemelkedő új hatalmak korlátozni fogják a mozgásterét a közeljövő új világrendjében; felismerte a hatalmi túlterjeszkedés veszélyét, ami már annyi nagyhatalmat sodort pusztulásba vagy hanyatlásba a történelem során.

Címkék: hirek

Ismét terjeszkedik Oroszország?

2010.05.25. 15:03 | Marján Attila | Szólj hozzá!

Az alábbiakban a Kitekinto.hu írását teszem közzé az orosz-ukrán viszony szorosabbá válásáról.

Heti hírek – 2010. 05. 23.

2010.05.24. 22:50 | Marján Attila | Szólj hozzá!

Ízelítő: Ukrajna nem csatlakozik az orosz biztonsági szervezethez, titkos izraeli elemzés a palesztin kormánystratégiáról, az IMF új jogköröket szeretne, Nagy-Britannia hazahívná katonáit Afganisztánból, pattanásig feszült helyzet Koreában, kísérlet az euró megmentésére, az amerikai pénzügyi reformok elfogadva...

Címkék: hirek

Obama 2020-ig felére csökkentené a járművek fogyasztását

2010.05.24. 22:30 | Marján Attila | Szólj hozzá!

Az amerikai elnök azt reméli, hogy 2020-ig felére lehet csökkenteni az Egyesült Államok járműparkjának fogyasztását és az általa okozott légszennyezés mértékét. Barack Obama pénteken beszélt erről, amikor a washingtoni Fehér Házban aláírta a nehéz teherautók üzamanyag-fogyasztásának visszafogását célzó rendeletet.

Magyar euró: lesz-e, kell-e?

2010.05.23. 17:52 | Marján Attila | 1 komment

A HVG május 19-i számában megjelent cikkemet közlöm az euró sorsáról és Magyarország euróbevezetési realitásairól.

Címkék: interju

Heti hírek – 2010. 05. 16.

2010.05.17. 11:44 | Marján Attila | Szólj hozzá!

 

Ízelítő: Új NATO-stratégia az Albright-csoporttól, Moszkva felülvizsgálja külpolitikai stratégiájátara-kovacs, h, 2010/05/17 - 06:03, az USA beszáll az izraeli rakétavédelmi rendszerbe, de mégis elveszítheti közel-keleti befolyását, polgárháborús veszély Irakban és patthelyzet Afganisztánban, görög-török közeledés, megalakult az első konzervatív-liberális brit kabinet, WHO-jelentés: javul a szegények egészségügyi helyzete

Címkék: hirek

Van-e európai identitás?

2010.05.12. 10:40 | Marján Attila | 2 komment

 

Ez a kérdés legutóbb a görög válságkezelés kapcsán merült fel. A gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy a németek és a görögök hiába osztoznak az eurón, semmiféle szolidaritást nem éreznek egymással a bajban. A válasz tehát a címben feltett kérdésre az, hogy nincs európai identitás. Ez a rövid csattanós válasz a címben feltett kérdésre. Tanulságos kifejteni, hogy mennyire nincs, miért nincs és lesz-e valaha. Az alábbiakban a "Hol a térkép közepe" című könyvem (HVG Könyvek, 2009) idevágó részét közlöm.

A nagyhatalmak nyomorúsága

2010.05.09. 18:40 | Marján Attila | 1 komment

 

A nyugat legnagyobb baja az, hogy nem tudja, mit akar Kína. Az egész világ – beleértve a kínaiakat is - legnagyobb baja pedig az, hogy ezt Kína maga sem tudja. Nagyon sok szó esik manapság az új világrendről: multipoláris lesz-e vagy Kína és Amerika dominálja majd a világot egy G2-es rendszerben? A nagyhatalmak most igyekszenek megalapozni a helyüket a 21. századi világrendben és ennek megfelelően újradefiniálni önmagukat. Samuel Huntington a civilizációk harcának geopolitikájáról, Dominique Moisi az érzelmek geopolitikájáról beszél, én ebben a cikkben megvizsgálom az önkép és a percepciók szerepét a geopolitikában és felvillantok néhány lehetséges globális geopolitikai modellt is.
· 1 trackback

Heti hírek - 2010. 05. 09.

2010.05.09. 11:05 | Marján Attila | 1 komment

 

Ízelítő: a brit választások nem hoztak egyértelmű eredményt, Szíria szerint Izrael nem kezdene háborúba az USA jóváhagyása nélkül, Obama aggódik Görögország és Európa sorsa miatt, feloldották az amerikai atomarzenálra vonatkozó adatok titkosságát, Irán ellenáll a szankcióknak...

Címkék: hirek

Mi az, hogy politikai unió?

2010.05.04. 11:13 | Marján Attila | 1 komment

 

Politikai unióról beszéltem az előző cikkben és sok jogos kifogás érkezett ezzel kapcsolatban. Ezért most röviden reagálnék ezekre. A hangzatos cím és a slendrián fogalmazás mögött valóban hiányzik annak a definíciója, hogy mit értünk, mit érthetünk politikai unión az EU jövőjének a kontextusában. Nos, ha valaki úgy képzeli el a politikai uniót, mint egy regionális világkormányt, vagy az európai nemzetállamok megszűnését vizionálja, az téved. Ilyen szerintem is elképzelhetetlen. A nemzetállam éppen európai találmány, és az európai nemzetek sosem fognak feloldódni egy totális páneurópai politikai egységben. Már csak azért sem, mert az európaiak számára alig létezik európai identitás-érzés (erről lásd bővebben a Hol a térkép közepe? című könyvem idevágó részeit), és nem létezik és nem is fog létezni közös nyelv, mint ahogy az az Egyesült Államokban létezett, létezik. A politikai unió szorosabb politikai integrációt, valóban közös külpolitikát, valódi európai elnököt, valódi európai parlamenti választásokat, valódi költségvetést, valóban közös gazdaságpolitikát jelenthet. Jelenthet még egységes európai képviseletet a nemzetközi szervezetekben, erősebb páneurópai szimbolikát a mindennapokban. Valójában még ekkor sem lenne egy igazi ország az euró mögött, de egy sokkal erősebb politikai profillal rendelkező regionális integráció igen. Ezt pedig értelemszerűen nem akarja majd minden tagország, valószínűleg a választók egy jelentős része sem, ezért valószínű a többsebességes Európa létrejötte.

Szűnjön meg az euró – vagy legyen politikai unió

2010.05.03. 13:16 | Marján Attila | 44 komment

 

Egy periférikus, gazdasági és politikai szempontból is jelentéktelen ország csődje elég volt ahhoz, hogy végre mindenki számára világos legyen: egy ország nélküli pénz nem életképes. Az Európai Unió megpróbálta a politikai unió nélküli monetáris uniót létrehozni, de kiderült: vagy mindkettő kell, vagy egyik sem.

Tíz metropoliszból öt az indiai szubkontinensen lesz hamarosan

2010.05.02. 12:39 | Marján Attila | Szólj hozzá!

Az egyes településméretek közül a tízmilliósnál nagyobb metropoliszok lakossága nőhet a legnagyobb, közel 45 százalékos mértékben a következő 15 évben - derül ki az ENSZ legfrissebb becsléseiből. Miközben a világ teljes népessége a jelenlegi 6,909 milliárdról 2025-ig várhatóan 16 százalékkal 8,012 milliárd főre nő, a különböző méretű települések lakosságszáma igen egyenetlenül alakulhat. A világ messze legnagyobb városa 2025-re is Tokió maradhat: a már jelenleg is 36,7 milliós japán főváros ugyanakkor csak csekély mértékben, 37,1 milliósra növekszik majd. A városnál kisebb településen élők száma a becslések szerint mindössze 1,6 százalékkal 3,476 milliárd főre növekszik majd. Az 500 ezresnél kisebb városok lakóinak száma 26 százalékkal 2,277 milliárdra bővülhet, a félmilliósnál nagyobbaké pedig 34 százalékos növekedés mellett elérheti a 2,259 milliárdot - ismertette a világszervezet becsléseit a német statisztikai hivatal Wiesbadenben. Jelentősen nőhet viszont a 20 milliósnál nagyobb városok száma. Jelenleg Tokión kívül a 22,2 milliós Delhi, a 20,3 milliós Sao Paulo és a kereken 20 milliós Mumbai (Bombay) tartozik ebbe a kategóriába, az ENSZ szerint azonban 2025-re már kilenc ilyen város lesz a világon. A világszervezet szerint tizenöt év múlva a világ tíz legnagyobb városa közül öt - Delhi és Mumbai mellett Dakka, Kolkata (Kalkutta) és Karacsi - az indiai szubkontinensen lesz, Tokióval és Sanghajjal kiegészülve hét pedig Ázsiában. A fennmaradó három Amerikában található: Sao Paulo, Mexikóváros és New York. - MTI

Címkék: hirek

Heti hírek – 2010. május 2.

2010.05.02. 12:35 | Marján Attila | Szólj hozzá!

 

Ízelítő: megszületett a görög mentőcsomag, kudarcba fulladt terrorakció New York központjában, George W. Bush emlékiratai megjelenés előtt, döntés a Fekete-tengeri orosz katonai bázis fejlesztéséről, veszélybe került Irak függetlensége, Ukrajna szuverenitása jelentősen csökkent az orosz-ukrán szerződés aláírásával, orosz belpolitikai vita a gázvezeték-építésekről, kínai-palesztin közeledés, jövő héten izraeli-palesztin tárgyalások.

Címkék: hirek

A görög válság távlati hatásai – Interjú, Kossuth Rádió

2010.04.28. 14:42 | Marján Attila | Szólj hozzá!

 

A görög válságnak az euró és az EU jövőjére vonatkozó hatásairól adtam ma rövid interjút a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A hanganyag némi erőfeszítés árán megtalálható az MR1 honlapján ("180 perc"  április 28. - 07.17).

http://www.mr1-kossuth.hu/musoraink/180-perc.html#meghallgatom

Az oldalról ezt a linket kell kiválasztani: 2010.04.28 07.17

Címkék: interju

Mit számít a kínaiaknak Európa?

2010.04.27. 18:18 | Marján Attila | 2 komment

 

Egy hongkongi toronyház elegáns lakásában ülünk, talán a negyvenedik emeleten. A vacsoravendégek között van néhány szédítően gazdag kínai vállalkozó is. Mellettem egy néhány évtizede Kínából Hongkongba költözött, azóta mesés vagyont felhalmozó üzletasszony ül, aki szívesen beszél Kína különböző városaiban található gyárairól, üzleteiről. Arról is, hogy az alapítványa tízezer nincstelen szecsuáninak biztosít élelmet naponta. Láthatóan jól ismeri a kínaiak és a hongkongiak mentalitását, és sokat tud a kínaiak Európa-képéről is.

Heti hírek - 2010. április 25.

2010.04.25. 16:50 | Marján Attila | Szólj hozzá!

A kirgíz államcsíny és Moszkva erre adott reakciója, a vulkánkitörés tanúlságai a globalizáció sérülékenységének szempontjából, hármas arab csúcstalálkozó Egyiptomban, az új európai diplomáciai szolgálat terveinek bemutatása, csúcstalálkozó az új NATO-stratégiáról...

Címkék: hirek

Az olajkor vége - Hetesi Zsolt - Vendégposzt

2010.04.25. 10:09 | Marján Attila | 1 komment

 

A "Vendégposzt" sorozatban a geopolitika, a futurológia, a világgazdaságtan, a klímakutatás, az energiakutatás területén kiemelkedő gondolkodók írásait szeretném folyamatosan közölni, másodközölni. Az alábbi posztot Hetesi Zsolt asztrofizikus küldte el nekem másodközlésre. Hetesi Zsolt a Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport tagja és ő a téma egyik legfelkészültebb, legérdekesebb és legnépszerűbb hazai előadója jelenleg. Az interjúban az olajkor végéről, ennek várható gazdasági, társadalmi következményeiről, és sok más mellett az alternatív energiaforrások várható szerepéről beszél.

Címkék: vendegposzt

Responsibility for the Future - Nováky Erzsébet - Vendégposzt

2010.04.20. 11:27 | Marján Attila | Szólj hozzá!

 

A "Vendégposzt" sorozatban a geopolitika, a futurológia, a világgazdaságtan, a klímakutatás, az energiakutatás területén kiemelkedő gondolkodók írásait szeretném folyamatosan közölni, másodközölni. Elsőként Nováky Erzsébetet kértem fel, aki a hazai futurológiai szakma egyik legtekintélyesebb képviselője, a Magyar Tudományos Akadémia Jövőkutatási Bizottságának elnöke és a Corvinus Egyetem Jövőkutatási Tanszékének vezetője. Az alábbi rendkívül érdekes angol nyelvű cikkében a futurológia és a futurológusok szakmai és morális felelősségéről olvashatunk.

Címkék: vendegposzt

Hermafrodita vagy veszélyeztetett terhes?

2010.04.15. 11:44 | Marján Attila | 1 komment

 

Abortusz, kötelező szolgálat az európai hadseregben, a homoszexualitás törvénybe iktatása, adóemelés. Az írek nem csekély része hasonló ostoba tévhitek miatt szavazta le a felhígított európai alkotmányt 2008 nyarán. Még ennél is többeknek fogalmuk sem volt, miről szavaznak, de a status quo-t biztonságosabbnak ítélték, így behúzták az X-et a "nem" mellé. 2005-ben a franciák a jóléti állam megszűnésétől való rettegés (emlékezzünk a lengyel vízvezeték-szerelőre!), a hollandok pedig az iszlám bevándorlás okozta sokk miatt akarták megbüntetni a kormányukat és adták a világ értésére: nem kell nekik szorosabb európai integráció.

Utolsó kommentek